• Zápis do materskej školy

          • Podávanie prihlášok do materskej školy na šk. rok 2024/2025

            Vážení rodičia, Riaditeľstvo ZŠ s MŠ Zuberec Vám oznamuje, že v termíne

            od 01.05. do 15.05.2024

            môžete podávať prihlášky do materskej školy v Zuberci na šk. rok 2024/2025.

             

            Elektronickú prihlášku, ktorú spustíme koncom apríla nájdete na stránke: mszuberec.edupage.org

            ELEKTRONICKÁ PRIHLÁŠKA

            Ak ide o dieťa so zdravotným znevýhodnením, k žiadosti o prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie sa prikladá aj vyjadrenie príslušného zariadenia poradenstva a prevencie a odporučenie všeobecného lekára pre deti a dorast. Ak ide o dieťa s nadaním, k žiadosti o prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie sa prikladá aj vyjadrenie príslušného zariadenia poradenstva a prevencie.

            Pre dieťa, ktoré dosiahlo päť rokov veku do 31. augusta 2024 je predprimárne vzdelávanie povinné.

            Povinné predprimárne vzdelávanie plní dieťa v materskej škole v obci, v ktorej má trvalý pobyt (ďalej len „spádová materská škola“), ak rodič pre dieťa nevyberie inú materskú školu. Dieťa môže plniť povinné predprimárne vzdelávanie aj v inej ako spádovej materskej škole, ak ho riaditeľ tejto materskej školy prijme na predprimárne vzdelávanie.

            Správne vyplnenú prihlášku, podpísanú obidvoma zákonnými zástupcami * , spolu s lekárskym potvrdením obsahujúcim údaj o povinnom očkovaní doručte do Materskej školy- EP ako súčasť ZŠ s MŠ Zuberec, Hlavná 369, Zuberec:

            • osobne - od 9:30 do 14:00 hod. priamo zástupkyni, v prípade neprítomnosti  pani učiteľkám, ktoré budú v MŠ prítomné najneskôr do  17.05.2024,
            • poštou alebo kuriérom na adresu materskej školy, Materská škola - EP ako súčasť ZŠ s MŠ Zuberec, Hlavná 369, 027 32 Zuberec
            • odoslaním naskenovaného tlačiva prostredníctvom e-mailu: mszuberec@gmail.com

            * Podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa sa nevyžaduje, ak:

            - jednému z rodičov bol obmedzený alebo pozastavený výkon rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, ak jeden z rodičov bol pozbavený výkonu rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, alebo ak spôsobilosť jedného z rodičov na právne úkony bola obmedzená

            - jeden z rodičov nie je schopný zo zdravotných dôvodov podpísať

            - vec neznesie odklad, zadováženie súhlasu druhého rodiča je spojené s ťažko prekonateľnou prekážkou a je to v najlepšom záujme dieťaťa

             

            O prijatí dieťaťa rozhodne riaditeľ školy podľa § 59 ods. 7 školského zákona najneskôr do 30. júna, ktorý predchádza školskému roku, v ktorom sa má predprimárne vzdelávanie dieťaťa začať.

            O termíne preberania rozhodnutí o prijatí/neprijatí dieťaťa do MŠ Vás budeme vopred informovať.

            Prihlášku na šk. rok 2024/2025 podávajú všetci rodičia, aj tí, ktorí si už v minulom školskom roku prihlášku podali a dieťa nebolo prijaté.

            Deti sú do MŠ prijímané podľa kritérií, ktoré nájdete v prílohe č.1.

            Priloha_c.1_Kriteria_prijimania_2024-2025.docx

             

          • Environmentálna výchova v MŠ

          • Envirovýchova je založená na zmyslovom vnímaní prírody formou zážitkového učenia, prostredníctvom hier a aktivít, ktoré hravou formou rozvíjajú všetky zložky osobnosti dieťa..

            Deti dnes v materskej škole navštívili páni lesníci zo správy Tanap-u. Priniesli im ukázať preparát Lasice a Sokola myšiara. Aj keď počasie dnes ráno nebolo úplne priaznivé na dlhú prechádzku, deti to neodradilo a na výlet sa tešili. Páni lesníci zobrali deti na poznávaciu prechádzku okolo Studeného potoka. V tichosti počúvali zvuky prírody a pomenovali, aké zvuky počuli. Oboznámili sa s vývojom žaby, pomenovávali druhy prírodnín, ktoré cestou videli. Pre deti mali pripravené aj zaujímavé aktivity Javor rozpráva a Pavučina, kde si upevňovali poznatky o prírode a vzťah k nej.

          • DEŇ ZEME

          • MY V ŠKÔLKE SA UČÍME,

            ŽE PRÍRODU  CHRÁNIME.

            PRÍRODU TREBA MAŤ VŽDY RÁD

            A BYŤ S ŇOU KAMARÁT.

            KAŽDÝ VTÁČIK STROM AJ KVET

            TVORIA S NAMI CELÝ SVET.

            Aj my sme svojou troškou prispeli k ochrane našej Zeme, ktorá má dnes  sviatok. Neodradila nás ani nepriazeň počasia a spoločnými silami sme vyzbierali odpadky v blízkom okolí našej materskej školy. A tak sme aj my svojou troškou prispeli k jej ochrane a odmenou nám bol dobrý pocit z čistého okolia a medaila Mladého ochranára.  Každá pomoc sa predsa ráta. 

          • Habovský speváčik

          • V piatok 19.04. 2024 sa v MŠ Habovka uskutočnil XXII. ročník okresnej súťažnej prehliadky v speve ľudovej piesne detí predškolského veku „HABOVSKÝ SPEVÁČIK“. Našu MŠ reprezentovala Dorotka Turčáková  z triedy Včielok s piesňou Trnky, šípky, borovičky..., ktorá sa umiestnil v kategórii 5 -6 ročných detí v striebornom pásme. Spievala krásne, sebaisto a s úsmevom. Dorotke srdečne gratulujeme a zároveň sme radi, že aj takýmto spôsobom  prehlbujeme v povedomí detí lásku k ľudovej piesni a tradíciám.

        • Oznámenie o udelení riaditeľského voľna
          • Oznámenie o udelení riaditeľského voľna

          • Riaditeľ ZŠ s MŠ Zuberec oznamuje rodičom, že v zmysle paragrafu 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní ( školský zákon ) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov

            udeľuje 

             

            deťom materskej školy  na EP ako súčasti ZŠ s MŠ Zuberec, Hlavná 369

             

            dňa 9. apríla  2024  od 12 :15 hod. riaditeľské voľno.

             

            Odôvodnenie: Riaditeľské voľno je udelené deťom z dôvodu účasti zamestnancov ZŠ s MŠ exkurzie v Martine.

            PREVÁDZKA  MŠ 9. apríla  2024 (utorok) do 12:15 hod..

            PREVÁDZKA MŠ 10. apríla  2024 (streda) v bežnom režime.

             

        • ÚHRADA  ZA  POBYT V MŠ
          • ÚHRADA ZA POBYT V MŠ

          • PROSÍME RODIČOV, ABY SI DO 10. 042024 (STREDA) UHRADILI V TRIEDE PRI PANI UČITEĽKÁCH PRÍSPEVOK ZA POBYT V MŠ 20 €  ZA MESIAC APRÍL.  Predškoláci neplatia. 

            V PRÍPADE, ŽE DIEŤA V MESIACI APRÍL  NENASTÚPI DO MATERSKEJ ŠKOLY JE POTREBNÉ  NAHLÁSIŤ TO PANI UČITEĽKÁM V TRIEDE, KTORÚ DIEŤA NAVŠTEVUJE NAJNESKÔR DO 10.04.2024.

          • Prerušená prevádzka

          • Oznamujeme Vám, že prevádzka materskej školy  bude v termíne od 28.3.2024 (štvrtok) do 2.4.2024 (utorok)  - Veľkonočné prázdniny -  prerušená.

            Riadna prevádzka začne v stredu 3.4.2024.

             

          • Bacilky a Vitamínky

          • V dnešný slnečný ale chladný deň našu materskú škôlku navštívilo divadielko HOKI - POKI.  Zahrali nám predstavenie o Baciloch a Vitamínoch. Rozpovedali nám prečo si musíme umývať ruky, čo je to zdravá výživa a ako nám cvičenie vylepší deň. Zasmiali sme sa na rôznych humorných situáciách, naučili pesničku Vitamínky a dokonca pomohli Hokimu, aby sa mu vrátila stratená pamäť. Už sa tešíme na ďalšie predstavenie , ktorá si pre nás pripravili.

             

          • Svetový deň vody

          • VODA TO JE KAMARÁT,

            PRETO JU MÁ KAŽDÝ RÁD.

            KVAPKA, KVAPKÁ – LEN SA LEJE,

            KVAPÔČKA SA NA NÁS SMEJE.

            POŠTEKLÍ NÁS NA LÍČKA,

            NAŠA VZÁCNA VODIČKA.

            AJ KEĎ PADÁ Z NEBA,

            CHRÁNIŤ NÁM JU TREBA.

             

            Dnešný dátum 22. marec patrí Svetovému dňu vody. A tak aj naše Motýliky, Včielky, Slniečka a Sovičky oslavovali tento deň rôznymi aktivitami. Vytvorili si čelenku s kvapkou, ktorú si podľa fantázie dotvorili, precvičili si celé telo v hudobno - pohybovej hre Na kvapku. Následne sme sa rozprávali o význame vody pre život na Zemi. Najväčšiu radosť mali deti pri čistení a zbieraní odpadkov v okolí Studeného potoka. Boli sme na čerstvom vzduchu, prekonávali sme nerovnomernosti terénu a samozrejme urobili sme niečo, aby sme sa nielen my cítili na prechádzke okolo nášho Studeného potoka lepšie. Na záver dňa v MŠ sme si zatancovali na pieseň od Mira Jaroša Na vode nám záleží

          • Obecná knižnica

          • Dnes sme s deťmi navštívili obecnú knižnicu v Zuberci, kde nám p. Šrobová porozpávala o knižnici, knihách pre deti a dospelých, prečítala deťom príbeh, vysvetlila postup pri požičiavaní a vrátení kníh. Deti si mohli v policiach vybrať knihy, prezrieť si ich. Dúfame, že deti získajú vzťah k knihám a budú z nich úspešní čitatelia.

          • Zapojme sa aj my

          • Všetci sme rozdielni a zároveň rovnakí. Zaslúžime si rovnaké príležitosti, zaobchádzanie aj miesto v spoločnosti. Zahoďme stereotypy, spojme naše odlišnosti a vykročme spoločne k inklúzii.

            Obuj si s nami už zajtra 21.3. rozdielne ponožky. Ukážme tak spolu s ľuďmi s Downovým syndrómim, že vďaka našej jedinečnosti je náš svet pestrejší.

          • Kino Mier - Prianie

          • Rozprávky, bájky, poviedky, básne  nás  sprevádzajú  v materskej škole  na každom kroku. Všetci máme radi rozprávky. Je to asi tým, že majú šťastný koniec. Návšteva kina je  mimoriadnym  zážitkom nielen pre dospelých ale hlavne pre deti.

            V stredu 20.3.2024  staršie deti z našej materskej školy zažili jedinečný deň. Cestovali autobusom do Trstenej, kde navštívili kino Mier . Celé kino  bolo vyhradené pre nás a tak sme si rozprávku užili bez obmedzení. Detský animovaný  film  Prianie nás pozval  do čarovného kráľovstva Rosas, kde Asha, bystré a idealistické dievča, vysloví také silné želanie, že ho vypočuje vesmírna sila – malá guľa neobmedzenej energie zvaná Hviezda. Asha a Hviezda sa spoločne postavia hrozivému nepriateľovi – vládcovi Rosasu, kráľovi Magnificovi, aby zachránili svoj ľud a dokázali, že keď sa vôľa jedného odvážneho človeka spojí s kúzlom hviezd, môžu sa diať zázračné veci.   Zo spoločne stráveného času v kine  si deti odniesli krásny kultúrny zážitok.

        • ÚHRADA ZA POBYT V MŠ
          • ÚHRADA ZA POBYT V MŠ

          • PROSÍME RODIČOV, ABY SI DO 11.032024 (PONDELOK) UHRADILI V TRIEDE PRI PANI UČITEĽKÁCH PRÍSPEVOK ZA POBYT V MŠ 20 €  ZA MESIAC MAREC.  Predškoláci neplatia. 

            V PRÍPADE, ŽE DIEŤA V MESIACI MAREC NENASTÚPI DO MATERSKEJ ŠKOLY JE POTREBNÉ  NAHLÁSIŤ TO PANI UČITEĽKÁM V TRIEDE, KTORÚ DIEŤA NAVŠTEVUJE NAJNESKÔR DO 08.03.2024.

          • Meranie zraku

          • Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska uskutoční  bezplatné meranie zraku pomocou binokulárneho autorefraktometra Plusoptix v našej materskej škole 6.3.2024 ( streda) v dopoludňajších hodinách. Bez podpísania informovaného súhlasu zákonného zástupcu dieťa nebude vyšetrené.